قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

طرح يك پرسش

بحث من با همين پرسش شروع مى شود كه چگونه سيدالشهدا(عليه السلام) با شهادت خود اسلام را حفظ كرد و چرا وضع به گونه اى بود كه بدون شهادت امام حسين(عليه السلام) دين در خطر بود و از بين مى رفت؟

چنان كه مى دانيد پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) در شرايط نابسامان اجتماعى به رسالت مبعوث شد و 13 سال در مكه و 10 سال در مدينه تلاش فراوانى انجام داد تا كشور اسلامىِ رو به رشد و مترقى را در سرزمينى كه از عوامل تمدن محروم بود، به وجود آورد. البته افرادى نيز طى اين مدت تربيت شدند كه گاهى اميرالمؤمنين(عليه السلام) در نهج البلاغه از آن ها ياد كرده و نقل مى كند كه در زمان پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) مردم چگونه براى دين خود فداكارى كرده و حتى براى حفظ اسلام با پدران، فرزندان و خويشان خود مى جنگيدند و چه مقدار از اموال خود را در اين راه صرف كرده، چه سختى هايى را در شعب ابى طالب تحمل كرده و چه مشقت هايى را در هجرت به حبشه و مدينه تحمل كردند. مسلمانان تمام اين سختى ها را به جان خريدند تا اسلام حفظ شود. پس از آن نيز طى 10 سال حضور پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) در مدينه 72 غزوه و سريه اتفاق افتاد كه همان مسلمانان اين جنگ ها را اداره كردند.

مسلمانانى كه تا اين اندازه فداكارى كردند و در جنگ هاى بدر، احد، حنين و... بسيارى از آنها كشته و زخمى شدند، در زمان سيدالشهدا(عليه السلام) هنوز بسيارى از كسانى كه در اين جنگ ها معلول يا زخمى شده بودند، حضور داشتند. هنوز بعضى از اصحاب پيغمبر(صلى الله عليه وآله وسلم) در قيد حيات بودند. فرزندان پيغمبر(صلى الله عليه وآله وسلم) هم در ميان مردم زندگى مى كردند، خود امام حسين(عليه السلام)هم در ميان مردم شناخته شده بود; چگونه همرزمان و اصحاب پيامبر(صلى الله عليه وآله وسلم) اجازه مى دادند اسلام از بين برود و چگونه خون سيدالشهدا(عليه السلام) از نابود شدن اسلام جلوگيرى كرد؟ در ابتدا بعيد به نظر مى رسد كه در حالى كه هنوز بيش از 60 سال از هجرت پيغمبر(صلى الله عليه وآله وسلم) به مدينه نگذشته است، اسلام در معرض نابودى باشد. خودِ اين مسأله ادعاى عجيبى به نظر مى رسد. همچنين اين ادعا هم عجيب است كه قيام سيدالشهدا(عليه السلام) با 70 نفر، اسلام را كه در معرض خطر قرار گرفته است، نجات دهد. براى روشن شدن پاسخ اين سؤال مناسب است مقدارى در وضع مسلمانان صدر اسلام تأمل كنيم، همان كسانى كه ايمان آوردند و در سلك پيروان پيغمبر(صلى الله عليه وآله وسلم) قرار گرفتند.

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org