قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

 شرح جلد هشتم الاسفارالاربعه جزء دوم

وزيري، گالينگور، 444 صفحه، چاپ اول 1375، چاپ دوم 1393.

اين كتاب، سلسله درس هاى استاد است كه به قلم دكتر محمد سعيدى مهر تحقيق و نگارش يافته و انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى(رحمه الله) آن را در سال 1375 با شمارگان 3000 نسخه به چاپ رسانده است.

محقق ارجمند، آقاى دكتر سعيدى مهر در مقدمه، اين كتاب را چنين توصيف مى كند:

آنچه در كتاب حاضر به پيشگاه خوانندگان تقديم مى شود، تقرير دروس سفر چهارم از اسفار اربعه يا همان كتاب نفس (جلد هشتم از مجموعه نُه جلدى اسفار) است كه حضرت استاد مصباح يزدى(مدظله) آن را در سال 1365 براى جمعى از طلاب حوزه علميه قم ايراد كردند. استاد مصباح از معدود اساتيد شاخص و برجسته فلسفه اسلامى اند كه در ساليان اخير به جدّ در احياى سنت فلسفى كوشيده و افزون بر تقرير و تبيين مبانى حكماى اسلامى، خود در مواضعى از مباحث فلسفى آراى بديعى عرضه داشته اند. حاصل اين كوشش مداوم، آثار فلسفى متعددى است كه كتاب حاضر يكى از آنهاست.

نگارنده حسب الامر ايشان، متن پياده شده نوارهاى درس را مطالعه و آن را به صورت حاضر تحرير كرده است. برخى از ويژگى هاى اين مجموعه ازقرار زيرند:

1. از تدريس بخشى از مطالب كتاب اسفار كه پيكره اصلى آن از طبيعيات قديم وام گرفته شده و امروزه با پيشرفت علوم تجربى نوين نارسايى آن به اثبات رسيده خوددارى شده است. بديهى است كه اين كار علاوه بر جلوگيرى از اتلاف وقت خوانندگان، مانع برهم ريختگى ذهن و تشويش خاطر آنان مى شود... .

2. گاه ديده مى شود كه در متون فلسفى، برخى آيات يا روايات بر مسائل فلسفى تطبيق مى گردد، بدون آنكه اين تطبيق با ظهور آيه يا حديث سازگار باشد. در مجموعه حاضر از انجام چنين تطبيقات ظنى پرهيز شده است.

3. در اين مجموعه پاره اى از مسائل اساسى كه در ميان مباحث علم النفس نقش كليدى دارند مورد نقادى قرار گرفته است كه عملا به فعال شدن ذهن خوانندگان مدد مى رساند.

4. سعى شده است مطالب شرح، در عين انسجام درونى و سير منطقى حتى المقدور با عبارات كتاب و سير آن مطابقت داشته باشد تا آنجا كه حتى مثال هاى مذكور در متن به نوعى در ضمن شرح گنجانيده شده است. بدين ترتيب مى توان شرح حاضر را براى طلاب و دانشجويانى كه دسترسى به استاد ندارند، به عنوان يك متن خودآموز اسفار توصيه كرد.

5. از آنجا كه بخش قابل توجهى از مباحث نفس اسفار ربط وثيقى با سخنان شيخ در شفا و عبارات فخر رازى در المباحث المشرقيه دارد، سعى شده كه در پانوشت ها سير بحث در دو كتاب ياد شده دنبال شود و در برخى موارد نيز به اختلافات پيش آمده در نقل عبارات و مطالب، اشاره شده است. افزون بر اين، برخى از ديگر مآخذ صدرا نيز، به حسب مورد، در پانوشت ها گوش زد شده است.

 

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org