قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

رساترين دادخواهي و روشنگري (شرح خطبه فدکيه) جلد اول

وزيري، شوميز، 624 صفحه، چاپ اول سال 1391.

اين نوشتار شرح و توضيح خطبه نوراني حضرت زهرا سلام‌الله عليها، معروف به خطبه فدکيه است كه توسط آيت‌الله مصباح يزدي طي 56 جلسه از ابتداي ماه مبارك رمضان 1431 هجري قمري، مصادف با 22 مرداد 1389 هجري شمسي تا  خرداد 1390هجري شمسي بيان شده است. اين مجموعه با تلاش حجت‌الاسلام عباس گرايي در دو جلد  تدوين و نگارش يافته و به همت انتشارات مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) چاپ و منتشر شده است.

حضرت استاد با تسلط بي‌نظير خويش بر معارف قرآني، علوم عقلي و علوم اجتماعي، در شرح اين خطبه از سويي ما را با اعتقادات ناب فاطمي آشنا مي‌كنند، و از سوي ديگر با تحليل نكات عبرت‌آموز انقلاب فاطمي در تشخيص وظيفه زمانه خويش ياري مي‌رسانند.

سخنان صديقه كبري را در اين خطبه مي‌توان در شش محور تشريح كرد: ايشان در بخش اول از سخنان خويش به مسئله خداشناسي پرداخته و معارفي عميق حول صفات و افعال الهي بيان مي‌فرمايد. مسئله نبوت و ويژگي‌ها و اهداف آن، بخش دوم سخنان ايشان را به خود اختصاص مي‌دهد.

بخش سوم بر محور قرآن كريم و بيان معارف اساسي آن است و در بخش چهارم نيز، بانوي دو عالم ضمن معرفي خود و بيان خدمات رسول خدا و اميرمؤمنان ‌صلوات‌الله عليهما‌، به آسيب‌شناسي جامعه اسلامي پس از رحلت پيامبر اسلام مي‌پردازد و نحوه شكل‌گيري انحراف در جامعه اسلامي را تشريح مي‌كند. در بخش پنجم به مسئله تصرف فدك اشاره كرده، ادله باطل مخالفان را براي اقدام به اين كار نقد مي‌كند؛ و سرانجام در بخش ششم رو به سوي انصار، از آنان براي دفاع از حق ياري مي‌طلبد و با اين بيان، حجت را بر همه آنان تمام مي‌كند.

در جلد اول اين کتاب  به شرح سه بخش نخست اين خطبه نوراني پرداخته شده است. بخش اول با عنوان «خداشناسي فاطمه» در 8 فصل سامان يافته که سرفصل مباحث مطرح شده در اين بخش عبارتند از: مسأله حمد، شکر و ثناي الهي در کلام حضرت زهرا سلام‌الله عليها، درياي نعمت‌هاي الهي، شکر نعم الهي، حقيقت توحيد و شناخت خدا، صفات سلبي خدا، افعال الهي، هدف اصلي آفرينش، اهداف طولي آفرينش.

بخش دوم اين جلد نيز با عنوان «راه و راهنماشناسي فاطمه» در 5 فصل تدوين شده که عناوين آن عبارتند از: برگزيده خدا، فلسفه نبوت، اصالت توحيد و عرضي بودن شرک در دوران حيات بشر، رسالت‌هاي پيامبر، رحلت پيامبر.

«قرآن‌شناسي فاطمه» عنوان بخش سوم و پاياني جلد اول اين مجموعه است که در آن درباره اهميت قرآن بحث شده و نيز با بيان فهرستي از معارف کلي قرآن، اسرار هر يک به تفصيل بيان شده است.

هم‌چنين، تبيين وحدت امت اسلامي با اشاره به مفهوم وحدت و اختلاف، بيان وحدت مطلوب و راه‌کارهاي تحقق آن از جمله مباحثي است که در پيشگفتار اين کتاب بدا‌ن‌ها پرداخته شده است.

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org