قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

چكيده‌اى از انديشه‌هاى بنيادين اسلامى

رقعي، شوميز، 176 صفحه، چاپ اول 1380، چاپ هفتم 1393.

كتاب برگرفته از مجموعه سخنرانى هاى استاد در كشور لبنان است كه به زبان عربى ايراد شده و به قلم آقاى حسين على عربى به فارسى ترجمه و به دست آقاى محمدمهدى نادرى قمى به صورت كتاب تدوين يافته است. انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى(رحمه الله) اين كتاب را در بهار 1380 با شمارگان 3000 نسخه به طبع رسانده است.

اين سخنرانى ها در مهرماه 1378 در لبنان و در جمع گروهى از فرهيختگان ايراد گرديده و حاوى گزيده اى از مباحث هستى شناسى، معرفت شناسى، انسان شناسى، فلسفه حقوق، فلسفه اخلاق و فلسفه سياست است، كه بنيادهاى معارف اسلامى را تشكيل مى دهند. تفصيل اين مباحث شش گانه در مجموعه اى با نام سلسله دروس انديشه هاى بنيادين اسلامى، به سعى شاگردان استاد در مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى(رحمه الله) نگاشته است، و انتشارات مؤسسه چاپ و نشر آن را بر عهده گرفته است.

البته چند سخنرانى متفرقه نيز در مجامع عمومى لبنان ايراد شده كه به ضميمه سخنرانى هاى فوق در كتاب آمده است. با اين ترتيب سخنرانى هاى مندرج در كتاب به صورت پانزده گفتار تدوين شده كه يازده گفتار آن، سخنرانى هاى استاد در مورد انديشه هاى بنيادين اسلام است و چهار گفتار برگرفته از سخنرانى هاى ايشان در مجامع عمومى مردم مى باشد. عناوين اين گفتارها از قرار ذيل است:

گفتار نخست: نقش اساسى برخى معارف در تكامل انسان;

گفتار دوم: مرورى بر برخى مبانى معرفت شناسى;

گفتار سوم: معرفت دينى و پلوراليسم;

گفتار چهارم: اعتبارى يا حقيقى بودن ارزش هاى اخلاقى;

گفتار پنجم: عقل و دين;

گفتار ششم: كمال نهايى انسان و موانع آن;

گفتار هفتم: افراط و تفريط ها در تعيين مسير كمال انسان;

گفتار هشتم: تأملى در ارزش اخلاقى و ارزش حقوقى;

گفتارنهم: مقايسه اى ميان برخى مبانى فكرى اسلام و غرب;

گفتار دهم: نظام سياسى و حكومت از منظر اسلام و غرب;

گفتار يازدهم: چكيده ده گفتار پيشين.

عناوين گفتارهاى ضميمه از اين قرار است:

گفتار دوازدهم: نعمت انقلاب اسلامى و وظيفه شكرگزارى;

گفتار سيزدهم: دو پرسش در باب سكولاريسم و ثبات و تغيّر در دين;

گفتار چهاردهم: چند تفاوت اساسى فرهنگ اسلام و غرب;

گفتار پانزدهم: جهاد فرهنگى.

يازده گفتار از اين مجموعه كه توسط استاد به عربى ايراد شده، توسط جمعية المعارف الاسلامية الثقافيه گردآورى و تنظيم شده و با نام اصول المعارف الانسانيه در سال 1422 قمرى چاپ و منتشر گرديد.

مطالعه اين كتاب موجز و گويا به كسانى كه علاقه مند آشنايى با انديشه هاى بنيادين اسلامى هستند، ولى فرصت كافى براى مطالعه كتاب هاى تخصصى و مفصل در اين زمينه را ندارند، توصيه مى شود.

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org