قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

شرح جلد اول الاسفارالاربعه جزء دوم

وزيري، گالينگور، 504 صفحه، چاپ اول 1380، چاپ دوم 1393.

اين كتاب، مشتمل بر سلسله درس‌هاى استاد است كه به قلم حجة الاسلام والمسلمين محمدتقى سبحانى تحقيق و نگارش يافته و آقاى عبدالرسول عبوديت تصحيح محتوايى آن را بر عهده داشته است.

انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى(رحمه الله) در زمستان سال 1380 اين كتاب را با شمارگان 2000 نسخه به چاپ رسانيده است.

اسفار اربعه، نوشته صدرالمتألهين شيرازى، اندكى پس از وفات وى كتاب درسى حوزه هاى علميه در زمينه فلسفه شد. تاكنون، شرح ها و تعليقات متعددى بر اين كتاب نگاشته اند. شارحان قديمى تر، اثر خود را به صورت مكتوب ارائه كرده اند، و شرح هاى جديد، معمولاً حاصل درس هاى شفاهى مدرسان اسفارند كه از نوار پياده شده و با اندكى ويرايش يا احياناً تحقيق و نگارش به چاپ رسيده اند.

فاضل محترم، آقاى عبدالرسول عبوديت در پيش گفتار كتاب، شرح استاد را اين گونه توصيف كرده اند:

استاد مصباح كه خود، اسفار را نزد استاد مسلّم فلسفه، علامه طباطبايى(رحمه الله) خوانده اند، در سال هاى اخير، جلدهاى اول و دوم و سوم و هشتم و بخشى از جلد نهم اسفار را در جمع متعددى از طلاب تدريس نموده اند.

ايشان ابتدا فلسفتنا، سپس دروس فلسفه و پس از آن دو دوره نهاية الحكمه را تدريس فرموده اند و در ضمن تدريس نهاية الحكمه، با تتبع در آثار فلسفى مشهور، نظير كتاب هاى ابن سينا و بهمنيار و شيخ اشراق و امام رازى و خواجه نصيرالدين طوسى و ابوالبركات بغدادى و ميرداماد و صدرالمتألهين و حاج ملاهادى سبزوارى و برخى از شروح و تعليقات آنها و با تحقيقات فراوان، كتاب ارزشمند تعليقةٌ على نهاية الحكمه را به رشته تحرير درآورده اند. پس از اين تدريس و تأليف، يك دوره برهان شفا و يك دوره الهيات شفا، از ابن سينا، و اسفار را تدريس كرده اند. خواننده با دانستن اين رشته ممتد از تحصيل و تتبع و تحقيق و تدريس، كه در نهايت به تدريس اسفار انجاميده است، به علاوه دقت نظر و قوه نقادى ايشان، مى تواند حدس بزند كه شرح حاضر شامل چه ويژگى هايى است. در يك كلام، شرحى است پخته، دقيق، بدون تطويل و در مواردى همراه با نقد. ضمناً تعليقات عربى بر متن اسفار كه به صورت پانوشت طبع شده اند، از استاد است.

اين شرح مشتمل بر متن عربى اسفار نيز هست و شروح استاد به زبان فارسى روان در پايان عباراتِ متن اسفار آمده، و نكات مبهم و ظريف متن را به بيانى شيوا موشكافى و تبيين مى كند.

 

پیوندهای مرتبط >>> صوت: شرح جلد اول الاسفارالاربعه جزء 2

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org