قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

مقدمه نگارنده

تلاش براي دستيابي به حقيقت و معلوم کردن مجهولات، در فطرت هر انساني نهفته است. مي‌توان گفت زندگي انسان سراسر حل مسئله و جست‌وجو براي يافتن پاسخ‌هاي مناسب و مناسب‌تر براي مسائل است. انسان‌ها به تناسب ارزش‌ها، اهداف و زمينه‌هاي فکري و شخصيتي خود، مسائل مختلفي را براي بررسي و پژوهش برمي‌گزينند؛ اما در اين ميان، کم‌اند افرادي که دغدغه حل مهم‌ترين مسائل را داشته، افزون بر آن، با مسائل و مجهولات خويش آگاهانه، متفکرانه و روشمند برخورد کنند. در اين جهت دوم، آنچه به پژوهش ارزش و اعتبار مي‌بخشد، شناخت دقيق مسئله پژوهش، و پس از آن، به‌کارگيري روش يا روش‌هاي مناسب و رعايت اصول و ضوابط حاکم بر پژوهش حقيقي براي حل مسئله يادشده است.

بخش اول نوشتار پيش روي، عهده‌دار بحث و بررسي اين مهم همراه با مقدمات و مؤخرات آن است. اما بايد دانست برتري و اولويت يک پژوهش بر ديگر پژوهش‌ها، که در ضمن، توجيه‌کننده صَرف هزينه‌هاي مادي و معنوي گوناگون تواند بود، اهميت و ضرورت متعلَق آن پژوهش است؛ و از آنجا که براي انسان آگاه و ملتفت، دين برترين و مهم‌ترين چيزي است که مي‌تواند موضوع انديشه و تأملات فکري قرار گيرد، بخش دوم اين نوشتار را به بررسي «دين‌پژوهي» و جوانب مختلف آن اختصاص داده‌ايم. باشد که چراغي پيش روي پژوهندگان، به‌ويژه دين‌پژوهان متعهد قرار گيرد و اين نيست جز ازآن‌روي که اين اثر

حاصل تأملات و پژوهش‌هاي ارزشمند حضرت استاد، علامه محمدتقي مصباح يـزدي ـ ادام الله ظله العالي‌ـ اسـت که ايـن حقير افتخار تدوين، تبويب و پژوهش آن را بر اساس آثار ـ عمدتاً غيرمکتوب ـ ايشان در هيئت کنوني داشته‌ام. بنابراين، ناگفته پيداست که همه غرر و درر آن از آنِ استاد و هر آنچه از عيب و نقص در آن ديده شود، متوجه اين‌جانب خواهد بود.

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org