قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

 

پيش‌گفتار

فَبَشِّرْ عِبَادِالَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ اَحْسَنَه(1)

پس بشارت ده به آن بندگان من كه به سخن گوش فرامى‌دهند و بهترين آن را پيروى مى‌كنند.

   خردورزانى كه در اقيانوس متلاطم معارف بشرى گوهر حق و حقيقت را مى‌جويند، شيوه‌هاى تعصّب‌آميز و تقليدهاى كوركورانه را رها كرده، «منطق»، «برهان»، «خرد»، «عقل» و «انديشه» را چراغ راه خويش ساخته، گردش و چرخش فكرى و عملى خود را بر محور و مدار آنها قرار مى‌دهند و با چنين عيارى، ارزش آرا و افكار و نظريه‌هاى مختلف را محك زده، درباره آنها قضاوت مى‌كنند.

   دين مبين اسلام نيز همواره انسان را به تعقّل و تفكّر و تدبّر فراخوانده و از وى مى‌خواهد به مقتضاى عقل و منطق رفتار نمايد. سيره عملى پيامبر و امامان ما نيز تكيه بر گفتگو، استدلال، مناظره و «جدال به احسن» بوده است. پيامبر اسلام همواره از مشركان و يهوديان و مسيحيان و ديگران مى‌خواست كه بجاى پيروى بى‌منطق و متعصّبانه از پدران و نياكان خود، با واردشدن در ورطه بحث علمى، منطق و استدلال عقايد خود را بيان كنند و منطق و استدلال پيامبر را نيز بشنوند و در نهايت به حكم عقل تن در دهند.

   نظام جمهورى اسلامى ايران نيز كه ريشه در اسلام و تعاليم روح‌بخش آن دارد، در همان آغازين روزها و ماه‌هاى تأسيس، از همه افراد و گروه‌هايى كه به انديشه‌اى غير از اسلام و مبانى آن معتقد بودند دعوت كرد تا با شركت در جلسات گفتگو و بحث‌هاى علمى و ايدئولوژيك، آرا و عقايد خود را از طريق عمومى‌ترين وسيله ارتباط جمعى، يعنى راديو و تلويزيون، مطرح كنند تا با محك برهان و استدلال و منطق سنجيده شود و حقيقت آشكار گردد. گرچه اين دعوت عام بود و همه افراد و گروه‌ها مى‌توانستند از اين فرصت استفاده كنند امّا تنها تعداد معدودى حضور در اين عرصه «برهان و منطق» را پذيرفتند و حاضر به گفتگو و مناظره شدند.


1. زمر/ 17 ـ 18.

از جمله اين مناظره‌ها بحثى بود كه با حضور آقايان احسان طبرى، عبدالكريم سروش، فرّخ نگهدار و جناب استاد مصباح يزدى پيرامون «اصول ماترياليسم ديالكتيك» صورت گرفت و از طريق صدا و سيماى جمهورى اسلامى ايران پخش گرديد. از آن جا كه اين گفتگو مى‌تواند به عنوان يك الگوى مفيد و مناسب، بويژه براى نسل جوان كه در آن روزها نبودند و يا سنّشان اقتضاى درك و توجّه به اين مباحث را نداشت، مدّ نظر قرار گرفته و دنبال شود، و با توجّه به اين كه على رغم گذشت حدود بيست سال از برگزارى اين مناظره اقدامى براى چاپ و انتشارات آن صورت نگرفته، لذا بر آن شديم اين تجربه ارزنده و آموزنده را مكتوب نموده در اختيار علاقمندان قرار دهيم.

   لازم به ذكر است كه مطالب اين كتاب از روى نوارهايى پياده شده كه از سوى سازمان صدا و سيماى جمهورى اسلامى ايران در اختيار ما قرار گرفته است. براى حفظ امانت، سعى كرده‌ايم دخل و تصرّفى در مطالب انجام ندهيم و تلاش نموده‌ايم حتى المقدور با نقل عين كلمات و عبارات خود افراد، شيوه گفتارى را به نوشتارى تبديل كنيم و اگر در مواردى ضرورت داشته كه جمله يا عبارتى را از خودمان به متن اضافه كنيم آنها را داخل علامت دو قلاّب [] قرار داده‌ايم تا مشخص باشد.

   اميدواريم چاپ و انتشار اين كتاب بتواند به رشد و توسعه فرهنگى كشور كمك نموده و مورد توجّه و استقبال دانشوران و محقّقان و عموم خوانندگان قرار گيرد.

انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمينى(قدس سره)

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org