مقدمه
سخن گفتن از پيامبر اعظم صلی الله علیه و آله، سخن گفتن از راز هستي و آفرينش جهان است كه: لَوْلَاكَ لَمَا خَلَقْتُ الْأَفْلَاك؛ و چه كسي بدين راز راه ميبرد جز آنكه بهيمن وجود او و در محضر او همهچيز را آموخت و چنان از چشمه عَلَّمَكَ ما لَمْ تَكُنْ تَعْلَمُ سيراب گشت كه درهاي دانش بهروي او باز شد و جانش به نفحههاي الهي معطر گرديد. همراه و همنفس شدن با وجود پاك و مقدسي كه جبريل امين تاب همراهي او ندارد و در مسير معراج از او باز ميماند، درخور شأن كسي است كه حظي از او برده و جامي از دست او نوشيده است. کسي بايسته شناساندن پيامبر است که در خلوت و جلوت با او بوده و چون بچهشتر نوخاستهاي که درپي مادر ميدود، بدو اقتدا کرده و از علم و عمل او بهره کافي برده است؛(1) آنکه پيامبر در وصف او فرمود: «کسي جز خدا و تو مرا نشناخت».(2)چنين بود
1. وَلَقَدْ كُنْتُ أَتَّبِعُهُ اتِّبَاعَ الْفَصِيلِ أَثَرَ أُمِّهِ يَرْفَعُ لِي فِي كُلِّ يَوْمٍ مِنْ أَخْلَاقِهِ عَلَماً وَيَأْمُرُنِي بِالِاقْتِدَاءِ بِهِ...( نهج البلاغه، خطبه192، ص300).
2. قال النبي صلی الله علیه و آله: يا عَلي ما عَرَفَ اللهَ اِلاَّ اَنَا وَاَنْتَ وَلا عَرَفَني اِلاّ اللهُ وَاَنْتَ وَلا عَرَفَکَ اِلاّ اللهُ وَاَنَا (سيد شرفالدين حسيني استرآبادي، تأويل الآيات الظاهره، ص145). و: قَالَ النَّبِيُّ صلی الله علیه و آله: يَا عَلِيُّ مَا عَرَفَ اللَّهَ حَقَّ مَعْرِفَتِهِ غَيْرِي وَ غَيْرُكَ وَ مَا عَرَفَكَ حَقَّ مَعْرِفَتِكَ غَيْرُ اللَّهِ وَ غَيْرِي (محمدباقر مجلسي، بحار الانوار، ج39، ص84).
كه علي علیه السلام آيينه تمامنماي رسول الله صلی الله علیه و آله گشت و هم او را سزد كه با بيان معجزهآساي خويش، پرده از شخصيت عظيم پيامبرصلی الله علیه و آله برگيرد و درخور فهم مخاطبان از او بگويد و به دلهاي مشتاق رسول خداصلی الله علیه و آله نورانيت و صفا بخشد.
کتاب حاضر، تحليل و بررسي بخشهايي از خطبههاي حضرت اميرعلیه السلام درباب پيامبر اعظم صلی الله علیه و آله است که جناب استاد، آيتالله محمدتقي مصباح يزدي «ادام الله ظله» طي دهگفتار مطرح فرمودهاند. اين گفتارها در ماه مبارک رمضان سال 1385 هجري شمسي ايراد شده است که مقام معظم رهبري، حضرت آيتالله خامنهاي «دامت برکاته» آن را سال پيامبر اعظم ناميده بودند، و اکنون پساز ويرايش و مستندسازي و ترجمه آيات، به دوستداران و پيروان پيامبر اعظم «ارواحنا فداه» تقديم ميشود. نکته قابل توجه در اين گفتارها، پرداختن به مهمترين شبهات روز درباب پيامبري و چگونگي اقتدا به پيامبر اعظم است، که با توجه به سطح مخاطبان حاضر در جلسه مطرح شده است و علاقهمندان به آگاهي بيشتر درباب ضرورت وحي و نبوت و مسائل مربوط به آن، ميتوانند به اثر ديگر استاد، راه و راهنماشناسي، مراجعه کنند.
آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org