قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

‌سخن ناشر

‌اخلاق و گزاره‌هاي مربوط به آن، همواره مورد عنايت و توجه دانشمندان علوم ديني و نيز دغدغه ذهني فرهيختگان يك جامعه بوده است؛ چرا كه با نگاه به تعريف و تحليل اخلاق در هر جامعه، جهت‌گيري آن اجتماع عيان مي‌شود. البته روشن است كه نظام اخلاقيِ مكاتب گوناگون نيز به تناسب گرايش‌هاي فكري و نظام فلسفي آن‌ها متفاوت است.

‌در اسلام اخلاق و مباحث درباره آن، كه پيوندي پايا با تزكيه و تهذيب دارد، داراي جايگاهي بس بلند و رفيع است. از اين‌رو كاوش در نظام اخلاقي گرايش‌هاي گوناگون، در اين دوران تعامل و ارتباط، امكان تبيين و نمود بيش از پيش حقانيت نظام اخلاقي و فكري كامل اسلام را در بردارد.

‌كتاب حاضر، نگارش مجموعه درس‌هاي حضرت آيت‌الله مصباح يزدي است كه توسط جناب حجت‌الاسلام والمسلمين آقاي احمدحسين شريفي سامان يافته است. اين كتاب كه در سه بخش و يك نتيجه‌گيري تهيه و تدوين شده است، مكمل بحث‌هاي مطرح شده در كتاب فلسفه اخلاق معظم له مي‌باشد.

‌نگارنده محترم اين كتاب در ابتدا به دسته‌بندي مكاتب و نظريات اخلاقي برآمده و براساس آن، مطالعه خويش را آغاز نموده است. بخش‌هاي سه‌گانه اين كتاب شرح و توضيح مكاتب غير واقع‌گرا، واقع‌گراي طبيعي، و مكاتب واقع‌گراي مابعدالطبيعي است. با توجه به موضوعيت هر بخش‌، در هر فصل به تاريخچه پيدايش مكتب اخلاقي، اصول و مباني آن با توضيح اساس و مفاهيم مورد پذيرش صاحبنظر يا صاحبنظران آن مكتب، اشاره مي‌شود. در نهايت با نمايش مختصات كلي، آن مكتب را به آوردگاه بررسي و نقد فرامي‌خواند و ابعاد، نقاط قوت و ضعف آن را بيان مي‌دارد.

‌از جمله مي‌توان به بررسي و نقد مكاتبي چون: احساس‌گرايي، توصيه‌گرايي، جامعه‌گرايي، قرارگرايي، لذت‌گرايي، سودگرايي و ... اشاره كرد. در پايان نيز در فصلي

‌مشروح، نظريه اخلاقي اسلام را، با اشاره به جايگاه عقل، تجربه و وحي در حكم اخلاقي، معيار ارزش‌گذاري افعال اخلاقي، نقش اختيار و انتخاب آگاهانه در ارزش اخلاقي و بيان اصالت روح و مراتب طولي و عرضي آن، نقش نيت در تكامل نفس و نيز توضيح انتزاعي دانستن مفاهيم اخلاقي و اخباري دانستن حقيقت جمله اخلاقي، شرح مي‌دهد. در بخش نتيجه‌گيري هم عناصر اصلي نظريه اخلاقي اسلام، معناي قرب به منزله كمال نهايي انسان، ويژگي‌هاي نظام اخلاقي اسلام بيان مي‌شود.

‌اميد است كه اين كتاب مقبول آستان حضرت حق و مورد عنايت حضرت صاحب‌الزمان(عجل‌الله تعالي فرجه)‌ قرار گيرد و خوشايند شما خوانندگان ارجمند و گران‌قدر باشد.

انتشارت مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(رحمه الله)

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org