قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

 

 

درآمد

برگزيده خدا، حضرت مصطفي(صلى الله عليه وآله)، که قلب او محل نزول قرآن است، فرمود: انا مدينه العلم و علي بابها.(1) پس هر کس سَرِ آن دارد که وارد شهر معرفتِ ناب شود، بايد نزد اين آستان آيد. همچنين در مقام عمل و سلوک فردي و اجتماعي نيز، باز به فرموده حضرت رسول(صلى الله عليه وآله)،(2) فقط با پيروي از امير مؤمنان ـ که سلام و درود خداوند بر او و همسر و يازده فرزند پاکش باد ـ مي‌توان به آستان حقيقت رسيد و بِدان سَر ساييد. عقلِ درستْ نيز حکم مي‌کند که براي برداشتن آب بايد از سرچشمه، و آن هم نزديک‌ترين، زلال‌ترين و پر آب‌ترينِ سرچشمه‌ها سراغ گرفت. از همين روي، اين تحقيق، که در پي واکاوي مفهوم و ويژگي‌ها و کارکردهاي بسيج است ابتدا به قرآن که جايگاه راستين آن قلب پيامبر است و سپس به سرچشمه جريان و سريان آن در کوير ماسِوا، علي(عليه السلام)، بازمي‌گرديم و در


1. محمدباقر مجلسي، بحارالانوار، ج 10، ص 120، باب 8، روايت 1.

2. ر.ك: همان، ج 7، ص 282، باب 12.

نهج‌البلاغه سيري مي‌کنيم. اين کاوش در قرآن و نهج‌البلاغه ما را به مفهوم کليدي و شگرف شيعه سوق مي‌دهد؛ به اين معنا که بسيجي با آن ويژگي‌هايي که در قرآن و نهج‌البلاغه مطرح است، همانا شيعه مولا علي است، و بر اين اساس، هر کس در جامعه امروزِ ما اين نام مقدس را برخود مي‌نهد، مي‌بايد که پايبند لوازم اين معنا و دلبسته مرام مولاي خويش نيز باشد.

از اين دو فصل که بگذريم، نوبت به نقش بسيج و تفکر بسيجي در تحولات فرهنگي و سياسي مي‌رسد، که فصل سومِ اين پژوهش را تشکيل مي‌دهد. نقش بسيج و تفکر بسيجي در انقلاب و نيز در سنگر دانشگاه موضوعات مورد توجه در اين فصل‌اند، و سرانجام در فصل آخر به خاستگاه معرفتيِ بسيج، بايسته‌هاي بسيج و پاره‌اي مباحث در اين باره پرداخته شده است.

اين مجموعه، برگرفته‌اي است از پاره‌اي آثار مکتوب و غيرمکتوب حضرت آيت‌الله مصباح يزدي دام ظله، که به سفارش مديريت تدوين متون مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خمينيقدس‌سره تدوين يافته، و اميد است که مقبول درگاه ايزدي و ساحت مقدس و نوراني حضرت وليعصر، عجل الله تعالي فرجه، افتد و راهنمايي براي نسل جوانمان باشد.

حسين ارجيني ـ عليرضا تاجيک

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org