قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

 

يادداشت نگارنده

بسم الله الرحمن الرحيم

الر كِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النّاسَ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَي النُّورِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ إِلي صِراطِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ؛ ابراهيم:1؛ «اين كتابي است كه آن را به سويت فرو فرستاديم تا به خواست خداوند مردم را از تاريكي‌ها به روشنايي برون آري و به راه خداوند شكست‌ناپذير و ستوده رهنمون سازي».

قرآن مجيد، برترين و آخرين پيام خداوند و بزرگ‌ترين گوهر گران‌بهاي به‌جاي مانده از پيامبر گرامي سرچشمه جوشان معارف اسلامي و مدار و محور اتحاد تمامي مسلمانان است. اين اقيانوس بي‌كران كه به ژرفاي حقايق آن نمي‌توان رسيد و شگفتي‌هايش را پاياني نيست،(1) پا به پاي زمان، همانند خورشيد و ماه بر همه ملت‌ها در طول زمان مي‌تابد(2) و بر يكايك بينش‌ها، گرايش‌ها و كنش‌هاي هر ملتي، آيه يا آياتي از آن انطباق مي‌يابد و راه‌گشاي انسان‌هاي تشنه حقيقت است.(3)

نخستين گام براي ورود به درياي بي‌كران قرآن و نوشيدن و نيوشيدن معارف حيات‌بخش آن، شناخت دقيق اين كتاب گران‌سنگ و راه صحيح فهم آن است. آنان كه


1. اقتباس از فرمايش علي(عليه السلام) كه فرمود: « لا يفني عجائبه ولا تنقضي غرائبه» (نهج البلاغه، تنظيم و تصحيح صبحي صالح، كلام 18).

2. اشاره به حديث شريف نقل شده از امام صادق(عليه السلام) كه فرمود: «يجري كما يجري الليل والنهار وكما تجري الشمس والقمر» (محمدباقر مجلسي، بحارالانوار، ج 23، ص 79).

3. اشاره به حديث شريف نقلشده از امام باقر(عليه السلام) كه فرمود: «ان القرآن يجري من اوله الي آخره ما قامت السموات والارض ولكل قوم آية يتلونها» (محمدباقر مجلسي، همان، ج 24، ص 328).‌

قرآن را آن ‌گونه كه هست، نشناخته‌اند، آن ‌گونه كه بايد، به آن ارج نمي‌نهند و چنان‌كه بايسته است، از آن بهره نمي‌برند و به جاي اينكه از انس با قرآن لذت ببرند، دل‌زده و خسته مي‌شوند و سرانجامِ كارشان بدان‌جا مي‌كشد كه از آن جز زيان و گمراهي بهره‌اي نمي‌برند.(1)

از ميان راه‌هاي مختلفي كه براي شناخت اين كتاب بزرگ و راه‌يابي به فهم معارف آن فراروي بشر قرار دارد، نزديك‌ترين و بهترين راه، بهره‌گيري از بيانات نوراني خود قرآن است و اين سنت نيكويي است كه به پيروي از امامان معصوم(عليهم السلام) قرآن‌شناسان شيعه، و از آن جمله، مرحوم علامه طباطبايي(قدس سره) كه همه قرآن‌پژوهان دوران ما وام‌دار ايشان‌اند، دنبال كرده‌اند.

كتابي كه پيش رو داريد، تقرير بيانات استاد فرزانه و مفسر گران‌قدر آيت‌الله محمدتقي مصباح يزدي ـ مد ظله العالي ـ است كه طي چندين دوره تدريس معارف قرآن در مدرسه مبارك حقاني و مؤسسه پربركت در راه حق، فضلاي ارجمند حوزه علميه قم را از چشمه زلال آيات قرآن در شناخت اين كتاب مبارك سيراب كردند و با قلم قاصر اينجانب نگارش يافته و احياناً نكاتي بر آن افزوده شده است. بدون هيچ گزافه‌گويي، محاسن، استواري‌ها و غناي محتواي اين نوشتار، محصول انديشة ناب استاد معظم و ضعف‌ها و كاستي‌هاي آن برخاسته از ناتواني و نقص نگارنده است؛ به همين دليل پيشنهادها و انتقادات خوانندگان گرامي را به جان خريدارم و از ساحت مقدس آن استاد گرامي از اين بابت پوزش مي‌طلبم.

بر خود لازم مي‌دانم از همة عزيزاني كه در مراحل مختلف چاپ و نشر، تلاش صميمانه داشته‌اند، سپاسگزاري كنم. خداوند متعال بر توفيقاتشان بيفزايد؛ ان شاء الله.

وَآخِرُ دَعْوَانَا أَنِ الْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

محمود رجبي


1. وَلاَ يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إلاَّ خَسَاراً (اسراء:82).

آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org