قال علي عليه‌السلام : إِنَّهُ لَيْسَ لِأَنْفُسِكُمْ ثَمَنٌ إِلَّا الْجَنَّةَ فَلَا تَبِيعُوهَا إِلَّا بِهَا؛ امير مومنان عليه‌السلام مي‌فرمايند: همانا براي شما بهايي جز بهشت نيست، پس به کمتر از آن نفروشيد. (نهج‌البلاغه، حکمت456)

سخنرانى حضرت آيت الله مصباح در مادريد- اسپانيا

بسم الله الرحمن الرحيم

من خوشحالم كه در حضور برادران مؤمن و مخلصى هستم كه براى حفظ دينشان زحمت هاى فراوانى را تحمل مى كنند. به جهت اين كه تحمل اين سختى ها براى شما قدرى راحت تر شود، مى خواهم به يك حقيقت تاريخى اشاره كنم. تا آن جا كه ما اطلاع داريم، انقلاب هميشه به وسيله افراد مستضعف، فقير و محروم جوامع تقويت شده و هر كس بيش تر طرفدار حق و به حق نزديك تر بوده، سختى ها و مشكلات بيش ترى داشته است; به عنوان نمونه كسانى كه در صدر اسلام به پيغمبر اكرم ايمان آوردند، سال ها در شعب ابى طالب محصور بودند و در طول سه سال، حتى براى قوت لايموتشان نيز به سختى افتادند. شب ها بعضى از مسلمان ها به طور مخفيانه از آن جا خارج مى شدند و مقدار بسيار ناچيزى غذا براى بچه ها تهيه مى كردند. مشركان، آن قدر مسلمان ها را اذيت كردند كه عده اى حاضر شدند به حبشه كه كشورى دور دست و مسيحى بود، بروند تا از آزار مشركان در امان باشند و همان طور كه مى دانيد، اصل هجرت مسلمان ها از مكه به مدينه به جهت آزارهاى قريش نسبت به مسلمانان بود. به مهاجرين، آن قدر سخت مى گذشت كه حتى لباسى كه ساتر عورت براى نمازشان باشد نداشتند. كسانى كه به مكه مشرف شده اند، مى دانند كه در مسجد پيامبر اكرم جايى به نام صفه وجود دارد كه محوطه كوچكى بوده و نُه نفر در آن زندگى مى كرده اند كه فقط يك لباس براى نماز داشته اند. اين لباس را يكى مى پوشيده و نمازش را مى خوانده و بعد به ديگرى مى داده است; حتى در جنگ ها اتفاق مى افتاد كه هفت نفر در يك روز، يك دانه خرما مصرف مى كردند. شما تصور كنيد كه هفت نفر با يك دانه خرما در روز چه طور مى توانند در ميدان جنگ از خود و دينشان دفاع كنند؟

در طول تاريخ، هر كس به حق نزديك تر بوده، مشكلاتش نيز بيش تر بوده است. شما بايد شكرگزار باشيد. درست است كه در اين جا محدوديت هايى داريد، ولى گمان نمى كنم هيچ كس شما را به دليل مسلمان بودنتان شلاق زده باشد; اما در صدر اسلام، پدر و مادر عمار را زير شكنجه كشتند; به هر حال منظورم اين نيست كه نبايد براى بهبود وضعيت زندگيتان تلاش كنيد. مى خواستم با توجه به اين حقيقت تاريخى، تحمل سختى ها برايتان راحت تر شود; البته برادران مسلمان شما در ايران و ديگر كشورهاى اسلامى هم وظايفى دارند كه بايد انجام دهند.

شما اين محدوديت ها را به فال نيك بگيريد كه علامت صحيح تر بودن راه شما است كه مانند مسلمان هاى صدر اسلام، در راه حق خود سختى مى كشيد. در خاتمه بشارت مى دهم كه خداى متعالى به صراحت فرموده است: كسانى كه سختى ها را در راه او تحمل كنند، هم در دنيا و هم در آخرت به آن ها پاداش خير مىدهد. اميدوارم در آينده اى نزديك آثار تحمل سختى ها و مشكلات خودتان را در همين دنيا ببينيد. اميدوارم خداوند از همه ما راضى باشد و توفيق عمل دهد.

و السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

سؤال: (به زبان عربى) يك زن عرب وقتى به اين جا مى آيد، تمام چيزها برايش تغيير مى كند و به عنوان يك مسلمان نمى تواند زندگى كند. در اين جا نمى تواند كمال زندگى اش را دنبال كند و با اسپانياييها رابطه داشته باشد; پس راه و چاره چيست; زيرا در اسپانيا زنان نمى توانند حجاب داشته باشند. راه رسيدن به خدا و حق همسر در مقابل شوهرش چيست؟ مى دانيد كه عادات و تقليدها در بين ايشان مختلف است و يك اسپانيايى نمى تواند مانند يك مسلمان زندگى كند.

پاسخ: هنگامى كه ما وضع مسلمانان را در اين جا با ديگر كشورهاى اسلامى مقايسه مى كنيم، مى بينيم كه تفاوت هايى هست; اما شما مى دانيد كه در كشورهاى اسلامى نيز مشكلات زيادى وجود دارد و مسلمانان نمى توانند به احكام و واجبات دينى خودشان عمل كنند; مانند تركيه كه بچه ها نمى توانند در مدارس مطالب دينى را ياد بگيرند و در ديگر سرزمين ها و پايتخت هاى اسلامى نيز اين مشكلات كم و بيش يافت مى شود; بنابر اين زن مسلمان بايد صبر و مقاومت كند; چنان كه پيامبران بزرگ الهى صبر كردند. بايد از خدا يارى بجويند و به وعده نصرت او اميدوار باشند.

سؤال: (به زبان عربى) در مورد تفسير آيه شريف: قل لا اسئلكم عليه اجراً الا المودة فى القربى، نوع مودتى كه خداوند در كتاب كريمش، براى اهل بيت پيامبر قايل است، چيست؟ پيامبر گرامى به محبت و مودت اهل بيتش وصيت فرمودند و اصحاب و ياران آن حضرت نيز به اهل بيت احترام فراوانى مى گذاشتند. در اين زمان كسانى مى گويند: ما از اهل بيت پيامبريم; اين در حالى است كه در دورترين حد از دين اسلام قرار دارند; از جمله فاسقانى كه اعمال غير اخلاقى انجام مى دهند. آيا اين مودت قرآن با ايشان منطبق است و اصلاً نوع مودتى كه ما بايد در مورد اهل بيت پيامبر گرامى قايل شويم چيست؟ آيا اين مودت به خداى متعال باز مى گردد؟ آيا اين همان اعمال سختى است كه خداوند تبارك و تعالى و نيز پيامبر به آن امر فرموده اند و اين ها مصداق كسانى هستند كه پيامبر در موردشان فرمودند: از اهل بيت پيامبر فرمان بردارى كنيد كه من در روز قيامت هيچ خرده اى بر شما نخواهم گرفت؟

علماى شيعه دائماً احاديثى را از اهل بيت تكرار و شايد سه چهارم از احاديث خود را از اهل بيت نقل مى كنند و دائماً آن چه بر خاندان و اهل بيت گذشته نقل مى شود. سؤال اين است كه هدف از اين تكرارها و تكرار اين احاديث چيست و ما از اين سخنان (در مورد اهل بيت) چه نتيجه اى مى گيريم؟ آيا اين امر ارتباطى به رابطه شيعه و اهل تسنن دارد يا نه؟ خدا جزاى خير به شما بدهد.

پاسخ : به شما گفتم كه اين آيه محكمه است و نيازى به تفسير ندارد و نيز بيان كردم كه وقتى انسان فردى را دوست دارد، آن چه را كه او نيز دوست دارد، دوست مى دارد. دوستى و محبت به اهل بيت رسول خدا موجب نفوذ محبت به رسول خدا و به خداى بزرگ خواهد بود; اما كسانى كه مخالف دين و روش اهل بيت هستند، ديگر از اهل بيت نيستند; چنان كه در آيه قرآن كريم درباره فرزند نوح(عليه السلام) آمده است كه او از اهل بيت تو نيست و كار ناشايسته انجام داده است; بنابر اين، اهل بيت واقعى رسول خدا كسانى اند كه به رسول انتساب حقيقى دارند; به گونه اى كه محبت به رسول خدا در محبت به آن ها تجلى يافته و دوستى با آن ها موجب دوستى رسول خدا در دل مى گردد; پس اگر كسى در مورد اين آيه شريف - كه مى فرمايد من از شما اجر و مزدى به غير از محبت و دوستى به اهل بيت نمى خواهم - از هر نظر سوء استفاده يا زياده روى كند، خودش بايد پاسخ گو باشد.


آدرس: قم - بلوار محمدامين(ص) - بلوار جمهوری اسلامی - مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمينی(ره) پست الكترونيك: info@mesbahyazdi.org